Translate

divendres, 6 d’agost del 2021

GRISU -VALERA a l`ASIÀTICA.FRARES NORD.MONTSERRAT

  I sense haver-hi una raò coneguda,un dia et dona per anar a fer vies oblidades...I si son oblidades es per varies raons:poc equipament,mala roca,herbes,fisures matojeras,selvas verticals...o equipament envellit en general. Jo entenc que l`escalada ha evolucionat olimpicament cap a altres vies,però es una llàstima que la gent es perdi el gustasso d`experimentar aquests joies antigues.Hi ha el love climbing...però tambe hi ha l`arqueologia vertical.


La via es tota descomposta.I es una llàstima per que la línea es tremenda.Com em pasa últimament a frares,repetir certes vies em costa mesos!...Aquesta en concret,la vaig començar al febrer (amb neu) i l`ha he acabat al Agost en plena canícula......entre mig,una regulació temporal per el pajaru i una operació de meluc´

En un allau de ser original,he apurat en artificial tots els llargs,tal i com ressenyava el llibre d`en Rodes.Jo no hi entenc gaire,pero els IV+ que marca son irreals...a partir d`aqui en amunt,els graus en lliure son impensables almeny per Mi.En camvi,en artificial,la via es bonica i  treballosa desde el terra fins el cim.Cap llarg dona treva.


Al 4 llarg,un desprendiment als voltans dels 90 va camviar la fisonomia de la tirada:dùna xemeneia a una llastra a pitonar...fa por,pero penses:si cau això es que era la teva hora...
Despres,a l`alçada de l`Ancestra,hi ha el tram mes bonic de la via:mosaic de calcari per entrar a la R4.En lliure de V!!!


Fins aqui(R4) he vist vestigis d`alguna repetició anterior:pitonades,baguetos...Pero els seguents 2 llargs m`ha donat la sensació que estava obrin via!!

La 5ª tirada comença en teoria en una travessa de IV:

per despres passar a un diedre molt podrit de V+ de fisura ample:

I despres d`una savina,ve unaltre tram de diedre peró en el que hi ha encastats 3 blocs superposats tipus nevera.Tram molt tens.Per no posar flotants entre la paret i els blocs,pitono i plomejo a la paret de la dreta que la roca es bona.L`entrada a R5 es tan cutre,que la faig en A1 per una fisura evitant la terra.despres de no piar en el pot de piades...

...afronto un ültim llarg molt descompost pero de fisura amable,no sense encetar el llarg amb 3 pasos de burils ruinosos i un que no ho es.
---
Al cim,malgrat l`esforç emprat,el robo de material,les restriccions,l`operació de maluc,la calor,el fred,la mandra,el cansament psicologic,els burils que salten sols,les motos dels coll...,els tontets que es paren a sota a mirar mentres queia mitja muntanya avall,la competencia aferrissada amb en Pau Tome I en JM Vendrell per repetir reliquies,la sed... i el anar a la contra de tot en general,Trobo l`alegria del cim!

La SATISFACCIÓ que trobes aqui no la trobareu enlloc!
EL MISTERI:

Totes les reunions tenen una expansió nova de trinca.I al segon i al ultim llarg també n`hi ha una de nova  a cada llarg respectivament.Això indica que algu l`ha escalat fa poc...ANECDOTARI:

En aquest buril de la R1,la xapa està al reves:el forat petit es per on heu de chapar!! Parlant amb el seu aperturista,El gran mestreJOAN CARLES GRISO,em va explicar que va ser el seu primer buril que va posar,als 16 anys! ara en te 60 i alguns...


Totes les reunions son penjades,excepte la primera que es de les millors repises del massís.

Llarga vida als somnis!( malgrat siguin rovellats)


Gracies mestre Griso per vies com aquesta!!!!


6 comentaris:

 1. Buaaaaa quina vibrada.Et felicito.

  ResponElimina
 2. Moltes felicitats Paca!!. I només un mes i mig després de la teva operació. Té molt de mèrit.
  Continuarem amb la competència aferrissada perquè continuïs escalant aquest tipus de vies, jejeje...

  ResponElimina
 3. Per un moment, mirant les fotos sense llegir el text, pensava que la barba t'havia crescut de passar molts a paret.
  Quin goig poder enfilar-se de nou, fanàtic!

  En tu no es compleix la frase de la Miriam, "de la escalada también se sale" jajajajaja

  apa abrassussss

  ResponElimina
 4. Enhorabona ! Per la nova via i el nou maluc.

  ResponElimina